Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 7. helmikuuta 2013

Mistä tunnet sä kuulantyöntäjän?

Yleinen mielikuva kuulaa työntävästä naisesta vastaa kuuleman mukaan 80-luvun itäsaksalaisten viiksekkäiden dopingmörssäreiden habitusta. Niistä ajoista ollaan onneksi tultu tähän päivään ja laji on myös paljon puhtaampi kuin 25 vuotta taaksepäin. En koskaan ole itse ymmärtänyt tuota ikiaikaista mielikuvaa. Nainen voi olla naisellinen, vaikka kuulaa tosissaan työntäisikin. Muistan jotenkin elävästi kun junnuna punttikisojen takahuoneessa hengatessa raskaansarjan naiset veti maskaraa ripsiin ja viilasi känsiä pois kämmenistä hiuslakkojen suihkutessa joka puolella. Toisaalta asia sinällään on minulle yhdentekevä, koska en itse ole yhdistänyt ulkonäköteknisiä tai sukupuolisen identiteetin näkökulmaa itse urheilemiseen. Mä olen vain treenannut ja nauttinut urheilusta.  Itselleni kuulantyöntö lajina on aina edustanut yhtä yleisurheilun kuningaslajeista otteluiden ohella.

Valerie Adams - naisten kuulantyönnön tämän hetken ehdoton hallitsija

Mistä on siis hyvä kuulantyöntäjä tehty?
Esittämäni asiat eivät ole absoluuttista faktaa, vaan sellaisia ominaisuuksia, mitä itse pidän tärkeinä

* Nopeus
Kuulantyöntäjän on oltava nopea kuin sprintteri. Tosin vain huomattavasti lyhyemmällä matkalla. On oltava törkeän nopea 2metrin matkalla ja pystyttävä kiihdyttämään suoritusta räjähtävästä aloituksestä terävään loppusaattoon asti.

* Kimmoisuus/räjähtävä voima
Vahvat jalat ovat kuulantyöntäjän tärkein ominaisuus. Täytyy jaksaa pitää itsensä lähdössä matalassa lähtökulmassa ja lopussa ponnistetaan ylös/eteen saattoa tehdessä. Jos jalat eivät toimi, ei kuulakaan lennä kovin pitkälle riippumatta siitä kuinka paljon penkistä rautaa nousee. Käsissä tulee myös olla voimaa ja ennen kaikkea räjähtävää voimaa. Raaka maksimivoiman määrä ei ole ratkaiseva tekijä lopputuloksen kannalta, vaan se miten sen voiman määrän voi muunta mahdollisimmat nopeaksi liike-energiaksi kuulaa matkaan saattaessa.

* Tasapaino /lihasvoima
Lähtöasennon on oltava  stabiili ja suorituksen hallittu alusta loppuun saakka. Tasapainoinen hyvä suoritus edellyttää hyvää tasapainoa ja oman kehon hallintaa. Keskikropan tulee olla vahva ja lihasten keskenään tasapainossa. Syvien lihasten aktivoiminen on äärinmäisen tärkeää, koska sieltä rypistetään ne ratkaisevat sentit optimaaliseen suoritukseen. Kuulantyöntö on erittäin raju laji keskivartalon lihaksistolle.

* Notkeus/tekninen äly
Kuulantyöntäjän on oltava notkea ja perusliikkuvuudeltaan hyvällä tasolla. Kankeillä jäsenillä on vaikea saada kropan lihaksistoa hyödynnettyä varsinaiseen suoritukseen. Teknisellä älyllä tarkoitan lajisuorituksen rytmittämistä sekä luontaista oivallusta kropan liikeradoista suorituksen aikana.

* Mentaalinen vahvuus
Kyky keskittyä hyvän lajisuorituksen tekemiseen vaatii myös harjoittelua. Mitä isommat kisat ovat kyseessä, sitä tärkeämpi merkitys on lajisuorittamisen rutiinilla. Mentaalipuolen paras harjoittelukeino on hoitaa kaikki harjoitukset suunnitelman mukaisesti omaa kehoa kuunnellen ja treenejä hienosäätäen. Isompiin kisoihin on henkisesti helpompi lähteä, kun tietää että treeneissä ei ole pinnattu ja kaikki se mitä tehtävissä on ollut on tehty.

Kuulantyöntäjän täytyy olla siis vähintäänkin olla nopea kuin gepardi, vahva kuin karhu, notkea kuin käärmes ja balanssissa kuin nuorallatanssija. Lajin kokonaisvaltaisuus kiehtoo. Lajia voi myös harrastaa näin seniori-ikäisenä ja kehittyminen on mahdollista vielä pitkälle yli kolmekymppisenäkin.




2 kommenttia:

  1. Hyvää asiaa. Oman kuulauran ohella voisit toimia myös tyttökuulantyöntäien valmentajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassiassa vedän junnujen heittoryhmää täällä Karkkilassa. Kouluttajan olen aiemmin toiminut Keski-Pohjanmaalla piirileirien heittoryhmissä ja parina vuonna kiekkokarnevaaleilla. Toki tyttökuulantyöntäjienkin koutsaaminen kiinnostaa.

      Poista